Teurastamo – kaupunkilaisten oma keittiö ja olohuone

Teurastamo on rouhea kaupunki- ja ruokakulttuurin keskus Helsingin Kalasatamassa. Entisessä teurastuslaitoksessa toimii nykyään laaja kattaus kiinnostavia ravintoloita, sekä ainutlaatuista pientuotantoa: jäätelötehdas, leipomo, tislaamo, kahvipaahtimo, taidegalleria ja kauppoja. Alueen sydän on tunnelmallinen ja kaikille kaupunkilaisille avoin urbaani piha, joka kutsuu viihtymään!

Tapahtumien piha

Teurastamon pihapiiri sekä tilat toimivat näyttämönä monille erilaisille tapahtumille, joissa hyvä ruoka ja juoma, musiikki, tanssi ja ihmiset yhdessä luovat aitoa tunnelmaa ja unohtumattomia hetkiä.
Avaralta pihalta löytyy iso punatiilinen grilli, joka on vapaasti kaikkien käytössä. Grilliherkut ja piknikeväät voi koukata kätevästi alueen liikkeistä. Ruoansulattelu sujuu kesäisin leppoisasti nurtsin ylle viritetyissä riippumatoissa. Tekemistä ja ohjelmaa löytyy myös perheen pienimmille.

Pihapiiristä voi vuokrata myös saunan, joka on aikoinaan palvellut teurastuslaitoksen työntekijöitä. Sympaattiseen kellarisaunaan mahtuu kerralla 8 saunojaa.

Pala helsinkiläisen ruokakulttuurin historiaa

Teurastamon punatiilinen kokonaisuus on rakennettu vuonna 1933 alun perin Helsingin kaupungin teurastuslaitoksen tarpeisiin. Rakennukset suunnitteli Bertel Liljequist.
Alueen keskukseksi muodostui Rakennus 1, jossa toimi kaupungin suurten ja pienten eläinten teurastamo, lihojen käsittelylaitos sekä tukkumyyntihalli. Teurastamon ympärille kehittyvä tukkukaupan keskittymä nimettiin Tukkutoriksi, jonne myös monet vihannes-, kala- ja kukka-alan toimijat saapuivat monipuolistamaan tarjontaa.

Teurastustoiminta loppui alueella kokonaan vuonna 1992. Mutta tänä päivänäkin alueella on vielä aktiivinen lihaleikkaamo, joka palvelee lukuisia pääkaupunkiseudun ravintoloita ja erikoisliikkeitä.

Innovatiivista yrittäjyyttä

Teurastamon uusi aika alkoi, kun alue avattiin kaupunkilaisille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. Nykyään alue on mielenkiintoinen kokonaisuus teollista historiaa, innovatiivista yrittäjyyttä ja kaupunkilaisten omaehtoista yhteisöllistä toimintaa, keskellä kasvavaa Kalasatamaa.

Ruoka on Teurastamolla edelleen tekemisen keskiössä ja sen ympärille kokoonnutaan niin kokkikursseille, cocktail-kouluun, tastingeihin, uusien tuotteiden lanseerauksiin, opastetuille kierroksille, seminaareihin, työpajoihin kuin tietenkin ihan vain nautiskelemaankin.

Syksyllä 2023 alueelle avattiin yökerho DTM, joka viitoittaa Teurastamon tietä myös Helsingin yöelämän uudeksi keskukseksi.

 

Teurastamon aluetta kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö Helsingin Kaupunkitilat Oy.