Mikä Teurastamo?

Teurastamo on Helsingin Kalasataman kupeessa uutta kaupunki- ja ruokakulttuuria kuhiseva entinen teurastuslaitos vuodelta 1933, joka avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012.

Teurastamon uusi aika

Teurastamon uusi aika alkoi, kun alue avattiin kaupunkilaisille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. Tällä hetkellä Teurastamolla harjoittaa liiketoimintaa tusina aktiivista toimijaa paikallisradiosta pastatehtaaseen, tislaamosta tapahtumajärjestäjiin ja koulusta kahvipaahtimoon. Nämä toimijat yhdessä muodostavat Teurastamon, johon kuuluu myös kaupunkilaisten vapaassa ympärivuotisessa käytössä oleva oma olohuone ja takapiha: piha ja grilli, pyöränkorjauspiste, säkkiviljelyalue sekä vuokrattava sauna. Teurastamon pihalla järjestetään myös monenlaisia ilmaistapahtumia.

Teurastamon piha on sinun pihasi

Teurastamon piha taipuu moneen. Avaralta pihalta löytyy iso punatiilinen grilli, joka on vapaasti käytössä läpi vuoden. Grilliherkut ja piknikeväät voi koukata alueen putiikeista. Kesäisin grillailun ohessa voi nauttia nurtsille viritetyistä riippumatoista tai antaa auringon helliä aurinkotuoleissa loikoillen. Pihapiiristä voi vuokrata myös saunan, joka on aikoinaan palvellut teurastuslaitoksen työntekijöitä. Sympaattiseen kellarisaunaan mahtuu n. 10-15 saunojaa.

Teurastamo-2015_05_15-Kesakauden_avajaiset_DSC0407-Eetu_Ahanen

Toiminnanmiehet tai -naiset voivat ideoida pihalle myös omia tapahtumia. Pihalla on tähän mennessä nähty Maalaistentoreja, kaupunkiviljelijöitä, luistelijoita jääkentällä, katusoittajia, ruokarekkoja, tulennielijöitä, poneja, muotinäytösmalleja sekä ennustajia. Kaikki käy.

Teurastamon kaikki kasvit syötäviksi

Osa Teurastamon pihasta on annettu kaupunkiviljelijöiden käyttöön, sillä haluamme osaltamme olla tukemassa tärkeää asiaa! Kaupunkiviljelijöiden säkkien sato on jokaisen viljelijän omaisuutta, mutta pihalle istutetaan vähitellen myös vapaata riistaa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki Teurastamon istutukset olisivat syötäviä. Kesällä pääset maistelemaan jo ajoestelaatikoihin istutettujen greippiminttujen, salvioiden ja marjapuskien satoa. Myös pihalla olevia puita ja muita istutuksia korvataan vähitellen hedelmäpuilla ja muilla satoa antavilla kasveilla. Yleinen sääntö pätee täälläkin – maista vain sitä minkä tunnet!

Ruokaa suoraan takapihalta!

Teurastamon ravintoloissa tuoreus on itsestäänselvyys, koska aivan Teurastamon takapihalta löytyy Helsingin Tukkutori, jossa lihanleikkaamot, leipomot, kukkatukut ja maahantuojat tuottavat parhaat ainekset Helsingin ravintoloihin.

Teurastamo-2015_05_15-Kesakauden_avajaiset_DSC0391-Eetu_Ahanen

Helsingin kaupungin Tukkutori vuokraa Teurastamon tiloja ja kehittää aluetta. Työ etenee rakennus kerrallaan seuraavien vuosien aikana. Kaikki ideat ja ajatukset ovat tervetulleita, sillä haluamme kehittää Teurastamoa yhteistyössä kaupunkilaisten ja alueen lähinaapureiden kanssa. Ota meihin rohkeasti yhteyttä – vain yhdessä voimme rakentaa Teurastamosta unelmien leikkikentän!

Ympäristöä kunnioittaen

Meille on tärkeää, että pihan toiminta on mahdollisimman kestävällä pohjalla. Teurastamo pyrkii toiminnallaan edistämään kestävän kehityksen periaatteita. Kestävän kehityksen päämääränä on luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin turvaaminen sekä niiden säilyttäminen tuleville sukupolville.

Ympäristö on huomioitu niin Teurastamon jätehuollossa kuin energian käytössä. Myös alueen liikennejärjestelyitä on pyritty kehittämään niin, että liikenteen aiheuttamat haitat ympäristölle pysyisivät mahdollisimman alhaisina.

Teurastamo-2015_05_15-Kesakauden_avajaiset_DSC0339-Eetu_Ahanen

Teurastamolla noudatetaan Greening Events -periaatteita, niin tapahtumissa kuin arkikäytössä. Pihalta löytyy jäteastiat, joihin kerätään eri jätejakeita. Tsekkaa siis mitä heität mihinkin – ja opasta kaveria myös. Korjaa omat roskat, älä valuta vettä turhaan, älä tumppaa tupakantumppeja nurtsille. Jätä pyörä pyörätelineeseen ja auto kotiin.

Teurastamon piha on sinun pihasi, auta meitä pitämään se edustuskunnossa. Lisätietoa löytyy Tapahtumakävijän eko-oppaasta ja Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikasta.