Teurastamo – kuva aikansa julkisesta rakentamisesta
20.1.2025 / 13:48
Kulkiessasi Teurastamon portista sisään, ympärilläsi kohoaa liuta punatiilisiä rakennuksia. Vuonna 1933 valmistuneen alueen suunnittelusta vastasi arkkitehti Karl Lindahl, joka kuitenkin vetäytyi hankkeesta ennen sen valmistumista ensimmäisen maailmansodan keskeytettyä rakentamisen useiksi vuosiksi. Hankkeen saattoi loppuun arkkitehti Bertel Karl Liljequist.
Tunnettujen arkkitehtien töitä voi ihailla laajemminkin ympäri Helsinkiä. Karl Lindahlin tunnetuimpia töitä ovat muun muassa Valter Thoménin kanssa suunnitellut Vanha Poli ja Otavan talo sekä Helsingin työväentalo. Liljequistin meriitteihin kuuluvat puolestaan muun muassa Helsingin krematorio, Paavalin kirkko sekä yhdessä arkkitehti Armas Lindgrenin kanssa toteutettu Vallilan Kone ja Silta Oy:n kortteli.
Tyyliltään Teurastamo edustaa arkkitehtuurin modernismia, joka perustui ennen kaikkea tarkoituksenmukaiseen tilajäsentelyyn, rakennusaineiden taloudelliseen käyttöön, vähäeleisyyteen ja toistuvuuteen. Aikansa arkkitehtonisia uudistuspyrkimyksiä ohjasi eritoten erilaisten tuotantolaitosten suunnittelu, joka korosti prosessien toimivuuden tärkeyttä. Tähän vaikutti erityisesti vuonna 1907 perustettu Saksan teollisuusliitto, Deutscher Werkbund, jonka julkaisut ja näyttelyt herättivät laajaa huomiota.
Aikansa ihanteiden noudattaminen näkyy myös Teurastamolla: rakennusten muotokieli on pelkistettyä, ja tuotantolaitosten sisätiloja leimaa päivänvalon ja hygienian korostaminen. Myös päärakennuksen massoittelu ja julkisivuarkkitehtuuri kuvastavat sen toimintoja; pääaiheiksi muodostuvat lihan käsittelyreittien kanssa poikittaiset hallit, yhdyshalli ja noutohalli.
Alueen valmistuttua sen arkkitehtuuri ja tekninen toimivuus saivat ansaittua huomiota, ja Liljequistin valintaa Teurastamon arkkitehdiksi pidettiin erinomaisena koska hän todella paneutui toiminnallisen sujuvuuden varmistamiseen sekä tuotannollisten katkosten minimoimiseen.
Teurastamo on osa Sörnäistenniemen teollisuushistoriallista kokonaisuutta sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävä osana 1900-luvun alun nopeasti kasvaneen pääkaupungin julkista rakentamista.
Kiinnitä huomiota muun muassa näihin aikaansa ilmentäviin yksityiskohtiin:
- pelkistetty muotokieli
- ehjät tiilipinnat
- korostuneet suorakulmaiset vaakalistat
- sisäänveto julkisivun yläreunassa
- ikkunoita kehystävä kapea ura
Ennen – tänään. Oletko koskaan miettinyt, miten aika muovaa paikkoja – ja muistojamme niistä? Teurastamo on tehnyt pitkän matkan kaupungin teurastuslaitoksesta elämää täynnä olevaksi kaupunki- ja ruokakulttuurin keskittymäksi. Hyppää kyytiin – tutustutaan alueeseen ja sen historiaan!