Teurastamon uusi aika

1933 valmistuneen Teurastasmolaitoksen uusi aika alkoi 2012 kun kaupunki siunasi suunnitelman kehittää alue  vähittäiskaupan ja pienimuotoisen ruokatuotannon keskukseksi.
Teurastamon tarina on kiehtova kertomus muutoksesta sekä suomalaisen ruokakultturin murroksesta, josta tässä muutamalla sanalla.

Teurastamo -hanke

Teurastamon kehittäminen vähittäiskaupan alueeksi sai alkunsa tukkukaupan ahdingosta. Vuodesta 1933 toiminut Helsingin kaupungin virallinen teurastamolaitos oli jäänyt osittain varastotiloiksi ilman selkeää tarkoitusta kun teurastustoiminta loppui alueella 1992. Vaikka lihanleikkuu – ja tukkutoiminta varasi vielä puolet vanhasta rakennuskannasta oli nähtävissä kehityskulku  kohti tukkutoiminnan siirtymistä pois keskustan läheisyydestä.

Alueen tukkutoiminnan perinne oli kuitenkin vielä vahva – pakastamolaitos antoi katon noin 200 pienelle elintarviketoimijalle, alueen perinteiset kukkatukut palvelivat koko pääkaupunkiseutua kuten myös muutkin alueen pienet ja suuret tukkutoimijat ruokaketjun eri puolilla.  Vuosituhannen vaihteessa toimitusjohtaja Timo Taulavuoren ja kumppaneiden mielessä syntyi ajatus jolla muutettaisiin jo hiljentymässä olevan Teurastamolaitoksen toiminta ja miljöö palvelemaan muuttuvaa ympäristöä. Ajatuksena oli kehittää tukkukaupan läheisyyteen uudenlaista hyvän ruoan -keskusta, joka mahdollistaisi pientuotannon sekä ruokakulttuurin kehittämisen opetustoiminnalla, tutkimuksella sekä yrittäjien uudenlaisilla hankkeilla.

Tukkutorin uudistushanke sykähti konkreettisesti eteenpäin kun kaupunki kaavoitti Tukkutorin ympärille 20 000 uutta asuntoa.  Tällä perusteella syntyi myös tarve rakentaa Kalasataman ja Hermannin alueelle toimintoja palvelemaan tulevia asukkaita. Hankkeen valmistelu eteni hiljalleen ja kun Helsingille myönnettiin  World Design Capital -merkkivuosi niin todettiin myös Teurastamohankkeen olevan ajankohtainen ja se polkaistiin käyntiin.

Alkuperäinen tavoite rakentaa suomalaisen ruokakulttuurin osaamis- ja opetuskeskus.  Alkuperäisessä hankesuunnitelmassa visioidaan, että alueesta voi muodostua koko Suomen ruokakulttuurin keskus ja tavoite kirjoitettiin  seuraavasti:

 Teurastamosta rakentuu koko Suomen ruokakulttuurin keskus, joka erikoistuu hyviin ruoka-aineisiin ja aitoihin elämyksiin. tavoitteena on säilyttää ja edistää tuoreiden ja hyvien raaka-aineiden käyttöä ja omaa tuotantoa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi tutkimustyössä tutustuttiin referensseihin ja esimerkiksi New Yorkin Meatpacking Districtin kaltaisiin toimijoihin. Tämän perusteella nähtiin, että Teurastamon kehitys teurastuslaitoksesta ja suljetusta tukkukaupan alueesta avoimeksi ruoka- ja kaupunkikulttuurin keskukseksi toistaa samaa kehityshistoriaa kuin muissa Euroopan kaupungeissa, esimerkiksi Kööpenhaminen Ködbyenissä.

Vuonna 2011 Teurastamohankkeen avaukseen remontoitiin rakennuksesta 1 tiloja, joihin haettiin yrittäjiä avoimella hakemuksella. Tarkoituksena oli rakentaa yhteistyössä yrittäjien kanssa rakennus kerrallaan alue pientuotannon ja ravintolatoiminnan keskukseksi, joka palvelee paitsi alueen asukkaita niin myös kauempaakin tulevia asiakkaita.