Teurastamolle aurinkoenergiaa

Tukkutori panostaa ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Vuosia haviteltu aurinkovoimala toteutuu vihdoin, kun lihatukkuhallin ja ravintola Kellohallin katoille alettiin asentaa aurinkopaneeleja.

Tukkutori panostaa ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Vuosia haviteltu aurinkovoimala toteutuu vihdoin, kun lihatukkuhallin ja ravintola Kellohallin katoille alettiin asentaa aurinkopaneeleja. Muutaman viikon kuluttua katon 243 paneelia tuottavat noin kymmenen prosenttia rakennuksen sähkönkulutuksesta.

Teurastamon asiakkaat pääsevät pian seuraamaan sähköntuotannon tehoja, sillä Kellohallin ravintolasaliin asennetaan näyttötaulu, josta kuka tahansa voi seurata voimalan sähköntuottoa reaaliajassa. Muutenkin Teurastamon yrittäjät ovat innoissaan aurinkovoimalasta.

Aurinkovoimalan toimittavan GreenEnergy Oy:n projektipäällikkö Harri Lääveri kertoo, että suosituin vuodenaika voimaloiden rakentamiseen on keväällä, jolloin myös aurinkosähköpaneelit tuottavat parhaiten sähköä. Vastoin yleisiä luuloja, aurinkosähköpaneeli toimii optimaalisimmillaan viileässä, mutta aurinkoisessa säässä.

”Asennuksen kesto riippuu rakennuksesta. Pientalokohteissa voimalan asentaminen saattaa valmistua päivässä, mutta isommissa kohteissa aikaa kuluu viikosta kahteen”, kertoo voimalan asennuksesta vastaava asennuspäällikkö Rauli Wathèn Suomen Aurinkotekniikka Oy:stä.

Tukkutorille aurinkosähkö tuli osana stadin energiapihin rakentamisen periaatteita, jossa aurinkoenergian käyttöä pyritään edistämään uudisrakentamisen ja peruskorjausten yhteydessä. Savotan tavoitteena on, että Helsingistä tulee hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tähän mennessä aurinkopaneeleita on asennettu muutamien koulujen katoille ja Finlandia-taloon. Kun tukkutorin voimala on valmis, asentajaporukka siirtyy Mellunkylän pelastusaseman aurinkovoimalan pariin.

Tukkutorin aurinkovoimala hankittiin osana 30 kunnan yhteistä puitesopimusta. Näin jokaista voimalaa ei tarvitse kilpailuttaa erikseen ja toimitukset tapahtuvat avaimet käteen -periaatteella.