Teurastamo Jazzeilla tarjontaa koko perheelle – OK:KOn keikka on tänä kesänä hyvin harvinaista herkkua

Teurastamon alueen rento meininki houkutti Verneri Pohjolan kokeilemaan jotain, mitä hän ei ole koskaan tehnyt: “Tästä tulee jotain todella villiä!”

 

Muutama vuosi sitten Pori Jazzin päälavallakin yleisöä ihastuttaneen OK:KO-yhtyeen live-esiintyminen on tänä vuonna hyvin harvinaista herkkua. Jos totta puhutaan, niin ainoa mahdollisuus nähdä OK:KO vielä tänä kesänä on Teurastamo Jazzeilla lauantaina 22.7.

OK:KOn kesän ensimmäinen keikka oli ennen juhannusta Espan lavalla ja toinen – kesän viimeinen – on Teurastamon kaikille avoimessa jazztapahtumassa.

”Odotamme Teurastamo Jazzeja innolla! Teurastamo on mahtava paikka. Viime kesänä kävin monesti keskiviikkojameissa soittamassa ja nyt on hienoa päästä esiintymään päätapahtumaan”, yhtyettä luotsaava rumpali Okko Saastamoinen sanoo.

Mikä on hiljaisen keikkakesän syy? Onko OK:KO jäähdyttelemässä?

Ei suinkaan – oikeastaan päinvastoin. Syrtti-kakkosalbumillaan sekä Jazz Emma että Teosto-palkintoehdokkaana ollut yhtye on jo tehnyt uutta musiikkia ja suunnitelmat uudesta levystä ovat vahvasti elossa.

”OK:KOlla oli hieman epäaktiivisempi kausi, kun pianistimme Toomas (Keski-Säntti) asui viime vuoden New Yorkissa. Viimeistään Espan keikan jälkeen tuli  fiilis, että haluamme varailla studiota ja tehdä lisää uutta materiaalia”, Saastamoinen sanoo.

Yksi ilmeinen syy OK:KOn vähäiseen keikkailuun on se, että Saastamoinen soittaa rumpuja myös suureen suosioon tänä kesänä nousseessa Arppa-yhtyeessä – ja niitä keikkoja muuten riittää Sidewaysista Ruisrockiin ja Pori Jazzeilta kesän päättävään Huvila-telttaan.

OK:KO:ssa soittavat Okko Saastamoinen, Jarno Tikka, Mikael Saastamoinen ja Toomas Keski-Säntti. Kuva Pietari Purovaara.

 

Mutta palataanpa OK:Koon, joka on jazzkansalle varmasti tuttu, mutta Teurastamo Jazz -ilmaistapahtumassa yleisössä on varmasti heitäkin, joille tämä uudemman jazz-sukupolven arvostetuista muusikoista koostuva kvartetti on uusi tuttavuus.

Miten Saastamoinen itse kuvailee OK:KOn musiikkia?

”Meillä on paljon tilaa improvisaatiolle ja sikäli se on hyvin vapaata – mutta uskallan sanoa, että se ei ole kovin kompleksista. Siinä on paljon elementtejä, joihin on helppo tarttua ja päästä musiikkiin sisään.

Vapauden ansiosta yksikään OK:KOn keikka ei ole samanlainen: koskaan ei voi tietää, mitä tuleman pitää.

”Kyllähän jazz on aina parhaimmillaan paikan päällä koettuna ja meidän yhtyeeseen se todellakin pätee”, Saastamoinen sanoo.

Jazzkamelit viihdyttää koko perhettä: ”Lapset ovat mahtavan avoin yleisö”

Teurastamo Jazz -tapahtuman tänä vuonna avaava Jazzkamelit tietää, että lapset ovat yleisöistä armottomin: he eivät kohteliaisuudesta istu keikan loppuun.

”Lasten kanssa keikka pitää olla koko ajan hyppysissä ja meininki ei saa pysähtyä, koska lapsiyleisö äänestää jaloillaan”, Jazzkameleiden laulaja Mirja Mäkelä naurahtaa.

Suurta yleisökatoa ei tosin ole Jazzkameleiden keikoilla koskaan nähty, sillä yhtye valmistautuu keikkoihin huolella. Ja ovathan lapset myös yleisönä mahtavan välittömiä!

”Lapset lähtevät ihanan helposti mukaan. He ovat niin valppaita ja avoimia. Aikuisilla kestää kauemmin lämmetä, mutta lapset innostuvat usein jo ensimmäisistä rytmeistä”, Mäkelä ihastelee.

Jazzkamelit koostuu laulaja Mirja Mäkelästä, trumpetisti Mikko Penttisestä ja basisti Vesa Ojavaarasta (oik.) Teurastamolla Ojavaaran tilalla soittaa Juuso Rinta (ei kuvassa).

 

Sinällään Jazzkamelit ei kuitenkaan edes halua profiloitua vain lasten yhtyeeksi, vaan koko perheen yhtyeeksi. Alusta asti tavoitteena on ollut, että musiikki tarjoaa tarttumispintaa kaikenikäisille.

”Musiikkimme on rehellistä jazzia: on improja, sooloja ja rytmiikkaa. Olemme saaneet paljon palautetta, että keikkamme ovat täysipainoisia jazzkonsertteja – toki laulujen sanat ovat erilaisia ja meno on hulluttelevampaa”, Mäkelä kertoo.

Jazzkamelit sai alkunsa nelisen vuotta sitten Mäkelän ja Mikko Pettisen ideasta sovittaa vanhoja lastenlauluja, kuten Mikki Hiiri merihädässä, Liikennelaulu ja Piippolan vaari. Hieman myöhemmin mukaan liittyi bastisti Vesa Ojaniemi. Teurastamolla Ojaniemeä tosin tuuraa Juuso Rinta.

“Sovitettujen lastenlaulujen lisäksi keikoillamme kuullaan myös omia kappaleitamme”, Mäkelä kertoo.

Verneri Pohjola yhdistää voimansa DJ Tokemonin kanssa: ”Tulossa törkeetä ja tyylikästä meininkiä”

Verneri Pohjola on esiintynyt Teurastamo Jazzeilla kahdesti aiemminkin, mutta tämä vuosi on spesiaali. Luvassa on jotain ihan uutta.

”Teurastamon rento ilmapiiri ja henki on sellainen, että halusin tehdä jotain spesiaalia. Jotain mitä en ole ennen tehnyt”, monesti palkittu trumpetisti kertoo.

Niinpä Pohjola otti yhteyttä Mika ”Tokela” Tuokkolaan, joka on tunnettu paitsi Melrose-yhtyeen kitaristi-laulajana myös DJ Tokemonina, jonka levylaukusta löytyy melkoinen skaala vanhasta juurirockista punkiin ja souliin.

”Olen aiemminkin soittanut yhteiskeikkoja DJ:iden kanssa, mutta DJ Tokemon on sellainen, joka ei välttämättä tulisi itselle ekana mieleen – ja juuri siksi se kiinnosti!”

Ja Teurastamo Jazzeilla nyt nähdään, mitä tästä kombosta syntyy. ”Jotain hemmetin mageeta ja tyylikästä”, mikäli huipputrumpetistia on uskominen.

”Olen varma, että tästä tulee jotain todella villiä! Vauhdikasta meininkiä, todella törkeetä ja tyylikästä!”, Verneri Pohjola lupaa.

Verneri Pohjola esiintyy Teurastamo Jazzeilla jo kolmatta kertaa.

 

Pohjola ja DJ Tokemon esiintyvät Teurastamo Jazzeilla päälavan viimeisenä, mutta meno ei hyydy siihen – päinvastoin. DJ Tokemon jatkaa levylaukkunsa kanssa Tislaamon terassipäädyssä ja toisella puolella Teurastamoa, Kahvipaahtimon päädyssä, taas jatketaan iltaa Ville Luukkosen isännöimillä jazz-jameilla, joihin Pohjolakin saattaa hyvinkin osallistua.

”Ehdottomasti jään itsekin Teurastamo Jazzeille iltaa viettämään, jos vain perhe-elämä sen sallii.”

Mika Tuokkola eli DJ Tokemon viihdytää jazzväkeä pitkälle iltaan Tislaamon terassilla.

 

Teurastamo Jazz järjestetään Helsingin Teurastamolla (Työpajankatu 2) lauantaina 22.7. klo 15-22. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Katso tapahtuman aikataulu ja lisätietoja täältä.