Shallow Springs -näyttelyn kolme kuraattoria, Kohtan toiminnanjohtaja Anders Kreuger ja taiteilijat Jaakko Pallasvuo ja Miša Skalskis, ovat valinneet kaksitoista taiteilijaa – kolme jokaisesta Baltian maasta ja kolme Suomesta. Osaa taiteilijoista voi pitää ‘nuorina’ tai ‘uransa alussa olevina’, jotkut ovat olleet nuoria jo pidempään.

Kohtan päätös järjestää Suomessa ja Baltiassa toimivien taiteilijoiden yhteisnäyttely on solidaarisuuden ele, jonka taustalla vaikuttaa Venäjän aloittama hyökkäyssota ja sen erinäiset vaikutukset ympäröiviin seutuihin. Asialla on pragmaattiset ja tunnepitoiset puolensa. Ja kun kerran toteutamme ”geopoliittisen” näyttelyn, voi yksinkertainen vastaavuus toimia kunnioituksen osoituksena: sama määrä taiteilijoita jokaisesta osallistuvasta maasta.

Keskittyminen nuoruuteen ei varsinaisesti liity ”uuden skenen” tai sukupolven etsintään, vaan enemmän toiveeseen näyttää teoksia taiteilijoilta, jotka eivät ole hyytyneet vakiintuneiksi versioiksi itestään. Eri-ikäiset nuoret taiteilijat saavat ajattelemaan tulevaisuutta. On kyse tuntemattomasta, ja silti muodostamme odotuksia.

 

Taiteilijat:

Gabrielė Adomaitytė (Liettua/Alankomaat, 1994); Māris Ārgalis (Latvia, 1954–2008); Milla Aska (Suomi, 1993); Marikki Hakola (Suomi, 1960); Madlen Hirtentreu (Viro, 1993); Elvyra Kairiūkštytė (Liettua, 1950–2006); Miska Kukkohovi (Suomi, 2001); Daria Melnikova (Latvia, 1984); Rait Prääts (Viro, 1952); Anna Škodenko (Viro, 1986); Viktor Timofeev (Latvia/USA, 1984); Justinas Vilutis (Liettua/Ranska, 1991)

 

”Shallow Springs” on järjestetty yhteistyössä Liettuan Ruotsin, Suomen ja Tanskan kulttuuriattasean kanssa sekä Liettuan kulttuuri-instituutin tuella.

 

Näyttely on esillä

Lue lisää näyttelystä: https://kohta.fi/exhibition/shallow-springs/