• Ilmaistapahtumia
 • Musiikkia
 • Ruokaa ja juomaa

25.8. - 26.8.

Retro Disco

DJ-legenda Mr. Wolfman kutsuu 60- ja 70-lukujen yöelämän vaikutusvaltaisimmat hahmot Kellohallin avoimiin ja ilmaisiin Taiteiden yön tanssijuhliin.

Bilehousut jalkaan, tanssikengät iskuun ja tanssimaan legendaaristen tiskijukkien tahtiin! Kellohallin Taiteiden yössä nähdään ainutlaatuinen retro disco iltama, jossa 60- ja 70-luvun diskojen kultakausi herää jälleen eloon yhdeksi illaksi!

Tanssijuhlissa nähdään noin 30 vanhaa DJ-legendaa, joiden kokoonkutsuja Mr. Wolfman (Erkki Sillanpää) on järjestänyt unohtumattoman ohjelman. Remmiin on liittynyt Stadin Säkki, Roxy ja Mix Max Makkonen, sekä muita, joiden ura on alkanut jo 60-luvulla ensimmäisten disco-hittien ilmestyessä.

Avoimessa ja kävijöille maksuttomassa tanssitapahtumassa pääset tapaamaan DJ-legendoja ja nauttimaan unohtumattomasta illasta. Nälän yllättäessä löydät Kellohallin yöstä myös kolme ruokapistettä: pizzaterassin, kasvispastapisteen ja tee-se-itse tacopisteen. Samanaikaisesti kello 16 alkaen Teurastamon pihaohjelmassa ‘Teurastamo Con Carneval’issa nähdään sirkusesiintyjiä ja livemusiikkia.

Teurastamo-20151219-Joulumarkkinat_023


Diskomusiikki levisi nopeasti Ratakadulta aina Kulosaareen asti

Varsinaisia discoja syntyi Helsinkiin 60-luvun loppupuolella kun TES-Visio lopetti lähetyksen Ratakadulla, jolloin tiloihin perustettiin Senaattori Klubi – ja sen myötä Kellaridisco. Tästä paikasta alkoi Kellohallin tapahtumassa mukana olevan Matti Kahilan dj-ura. Hän oli 70-80-lukujen suosituimpia tiskijukkia Helsingin seudulla.

Muita ehdokkaita ensimmäisiksi discoiksi olivat Kulosaaren Casino, Svenkka ja Red Room. 70-luvulla keskiolut vapautui koko kansan iloksi ja Helsinkiin syntyi useita suosittuja discoja. Myös Pontus Merihotellissa ja Helsinki Club olivat yöaikaan Helsingin ykköspaikkoja.

Samalla syntyi käsite asiakasryhmästä, jota kutsuttiin nimellä Rauta-Grillin Jet-Set, joka oli mielestään muita asiakasryhmiä ylempänä. Opiskelijat puolestaan viihtyivät discotyyppisissä anniskelupaikoissa kuten Alibi, Botta ja Ky Exit. Suosittuja paikkoja olivat myös Disco 33, Bakers, Bar 66, Kaarle XII, Natsa ja Kultainen Orava.

Elokuvat vauhdittivat diskobuumia

70-luvun alussa Jukka Palsasen vetämä tiistaitapahtuma Bar 66 Lista oli erikoistunut levyuutuuksiin. Varsinainen discobuumi alkoi vuonna 1976 Saturday Night Fever -elokuvan saavuttua Suomeen kappaleella Stayin Alive. 70-luvun musiikkisuosikkeja olivat Abba, Gloria Gaynor, Donna Summer, Village People, Smokie, Gary Glitter, Bay City Rollers, the Osmonds, Boney M ja tietenkin Bee Gees.

80-luvulla kaikki muuttui. Vallitsevat megatähdet olivat Madonna (Like a virgin) ja Michael Jackson (Thriller) ja Helsinkiin tuli ensimmäinen mannermainen disco Mobile Sillankorvan taloon. Siellä oli lasinen tanssilattia valoilla, palmuja, peilipalloja, helikopterivaloja ja dj-koppina Bugatti kilpa-auto, johon asennettuna moottorin tilalle savukone. Tätä ihmettä saapuivat katsomaan alan ihmiset ympäri Suomea. Mobile vaikutti paljon discon myöhempään kehitykseen Suomessa.

Pommeja ruumisarkuissa

Helsingissä työväen yhdistys teki vuonna 1984 Sturen kadulle Circus Maximuksen, joka aloitti toimintansa ylivoimaisena. Mitään vastaavaa ei pääkaupunki seudulla ollut. Avajaiset kruunasi Lontoosta Xenon-discosta palkattu esiintyjä Simon, joka esitti Thriller shown räjäyttämällä pommin ruumisarkussa.

Seuraava suuri tapahtuma Suomessa oli Restel Ravintolat Oyn avajaistapahtuma Tampereella kun tuhatkaksisataa paikkainen Manhattan Disco aloitti toimintansa. “Koskaan ennen eikä sen jälkeen ole Pohjoismaissa ollut tai tule vastaavanlaista paikkaa: siellä oli ensimmäisenä Suomessa satelliyhteys ja MTV:n ja lontoolaiset dj:t hoitivat pääosiltaan ensimmäisen vuoden aikana musiikkitarjonnan”, muistelee Erkki Sillanpää.


 

Tapahtumassa mukana olevat tiskijukat:

 1. Erkki Sillanpää alias Emilio de Sica alias Benny Hill alias Mr.Wolfman
 2. Jokke Linnamaa alias Stadin Säkki
 3. Markku Kukkohovi alias Roxy
 4. Seppo Närhi
 5. Tapio Honkonen Treen vanhin dj
 6. Erkki Schreck alias Disco Eki
 7. Jouko Vuolle Jouko is Best
 8. Veikko Vuorela Mr.London Beat
 9. Heikki Makkonen alias Mix Max Makkonen
 10. Raimo Kangas
 11. Jaana Kangas

Mukana myös alkuperäisiä 60-80-luvun ravintoloitsijoita ja musiikkilevyteollisuuden johtohahmoja.

20:00 - 02:00

25.8. - 26.8.
Add to your calendar >