Taidehalli Kohta kutsuu löytöretkelle tutustumaan Saharan eteläpuolisen Afrikan tärkeän nykytaiteilijan teoksiin.
Avajaiset taiteilijan läsnäollessa keskiviikkona 19. lokakuuta klo 18–20.
Tervetuloa!
Jean Katambayi Mukendi (1974, asuu Lubumbashissa) on yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan tärkeimmistä nykytaiteilijoista. Tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Pohjolassa.
Lubumbashi on kuparikaivoksistaan kuuluisan Katangan maakunnan pääkaupunki Kongon demokraattisessa tasavallassa. Se tunnetaan myös vuonna 2008 perustetun nykytaiteen biennaalinsa ansiosta.
Katambayi Mukendi on koulutukseltaan sähköasentaja. Hänen teoksensa tuovat esille teknologian sisimmän olemuksen. Niissä näkee yhtäältä matemaattisen mallin ja toisaalta uteliaan mielen villit käänteet. Hän etsii katseellaan visuaalisia vihjeitä, jotka auttavat ymmärtämään olemisen realiteetteja ja järjestämään ne merkityksellisiksi kuviksi.
Monessa musteella tai kuulakärkikynällä tehdyssä työssä (2017–2022) Katambayi Mukendi luo uusiutuvia variaatioita ”Afrolampun” teemasta. Afrikkalainen lamppu ei luo tilaan valoa vaan valaisee visuaalisin keinoin laajaa aiheiden kirjoa metsien tuhoamisesta rokottamiseen.

Katambayi Mukendi käyttää sähköverkkoa kuvaamaan yhteiskuntaa ja sen puutteita. Katkokset, energiavarkaudet ja satunnaiset sähköiskut leimaavat globaalin etelän kaoottisia julkisia palveluja. ”Pimeyden ytimessä” elävillä ei ole luotettavia energiavaroja, vaikka sieltä louhitaan mineraalit nykyaikaisiin ”näkövälineisiin” – ledilamppuihin, älypuhelimiin ja kannettaviin.
Katambayi Mukendi on pikemminkin näkijä kuin tarkkailija, utopisti kuin aktivisti. Hänen teoksensa pyrkivät kohti muutosta, eivät maalaamaan kauhukuvia. Juuri se tekee hänestä aidon afrofuturistin.
Näyttelyn nimi juontaa juurensa yhteen viidestä näyttelyn veistoksesta Voyant (2015), johon Katambayi Mukendi on käyttänyt halpoja raaka- aineita kuten kartonkia ja sähköjohtoa. Lester (2011) on virtuaalinen sähkötaulu. Yllux (2012) viittaa niin auton moottoriin kuin harhaiseen toiveeseen tuottaa loputtomasti ilmaista energiaa. Manda (2016) on saanut nimensä Katambayi Mukendin vanhempien kotikylästä. Sen asukkaat ovat aikoinaan saaneet päähänsä tulkita merkinnän Made in Japan todisteeksi heidän kylänsä maailman maineesta. Onderhandling (2016), hollanniksi neuvottelu, on värikäs tutkielma aiheestaan.
Näyttelyn järjestävät yhteistyössa Kohta Taidehalli, Waldburger Wouters, Bryssel, Ramiken, New York ja +23243493810761811553964, Antwerpen.