Näkypaikka: Henna Hyvärinen, Marja Kanervo, Jussi Kivi, Laura Lohiaita, Benjamin Orlow, Veijo Rönkkönen

Kohta Taidehallin vuoden viimeinen näyttely kokoaa yhteen teoksia kuudelta  suomalaiselta taiteilijalta. Kuratorinen lähtökohta näyttelylle oli aavistus siitä, että juuri näillä taiteilijoilla voisi olla jotakin yhteistä – että Kohta voisi avautua eräänlaiseksi portaaliksi toisiin todellisuuksiin (salattuihin tai tukahdutettuihin, kuviteltuihin tai suunniteltuihin) – että näyttelytilasta voisi tulla toiminnan tila, jota osallistuvat taiteilijat voisivat muovata kuvallisten ja kerronnallisten tarpeidensa mukaiseksi.

Kuvittelimme näyttelyn, joka löytää symmetriansa paikan päällä toteutettavien ja jo olemassaolevien teoksien yhdistyessä näkypaikaksi. “Näkypaikka on Mikael Agricolan (1510–57) keksimä teatteria tarkoittava sana, joka ei koskaan vakiintunut yleiseen käyttöön. Viisisataa vuotta myöhemmin haluamme kutsua katsojan tulkitsemaan ja ymmärtämään näkypaikan käsitteen omalla tavallaan.

Näyttelyn taiteilijoiden teokset luovat vaikutelman jostakin näkymättömästä, tai vain osittain havaittavasta, joka tihkuu läpi toisesta ulottuvuudesta. Tekniikastaan riippumatta näyttelyn kuvista tulee portaaleja – myös sisäänkäyntejä omaan epäkuvallisuuteensa. Marja Kanervon teoksen poratuista rei’istä syntyy kuva vain poraamisen elettä riittävästi toistamalla. Laura Lohiaidan kankaalle tulostetut teokset toimivat myös näyttelytilaa jakavina verhoina. Veijo Rönkkösen luonnolliseen kokoon painetut seinille liisteröidyt valokuvat mallintavat saunan oviaukon, jonka läpi voisimme kulkea. Benjamin Orlow’n veistoksissa, Jussi Kiven valokuvissa ja Henna Hyvärisen videoissa tämä portaalimaisuus on sekä kirjaimellisempaa että hienovaraisempaa. Teokset johdattavat katsojan toisiin näkökulmiin ja näkyihin todellisuudesta, vaatimatta elämää peilaavien illuusioiden rikkomista.

Lisätietoja näyttelystä

 

Näyttely on esillä 19.10.–17.12.2023

Ti–Pe 12–18, La–su 12–16, vapaa pääsy.