Kohta taidehallin suuremmassa galleriatilassa nähdään alkuvuodesta Miriam Bäckströmin (Ruotsi, 1967, asuu Tukholmassa) veistoksellisia kuvakudoksia. Hän aloitti kansainvälisen uransa käsitteellisenä valokuvaajana 1990-luvun lopulla ja on tunnettu myös elokuvistaan, teksteistään ja yhteistyöstään näyttelijöiden kanssa.

Bäckström on työskennellyt suurikokoisten koneella kudottujen kuvien parissa reilun vuosikymmenen ajan. Viimeksi hänen teoksiaan oli Helsingissä esillä Ars Fennica -näyttelyssä Amos Rexissä vuonna 2019. Kohtan näyttelyä varten Bäckström on työskennellyt aiempaa pienemmässä mittakaavassa.

Concentric-sarjan (2024) hohtavan moniväriset pyöreät kuva-esineet pohjautuvat korkearesoluutioisiin digitaalisiin lähikuviin sorvatuista valkoisista metallipinnoista, joista erottuu samankeskisiä koneellisia jälkiä. Nämä itsessään värittömät pinnat heijastavat ja voimistavat kaikki sen tilan värit, jossa pinnat on alunperin kuvattu.

Esineistä otettuja kuvia on tehostettu 3D-ohjelmassa. Prosessin lopputulos on tarkasti rakennettu kuvallinen maailma, joka palautuu aineelliseen maailmaan kääntymällä ohjeiksi ohjelmoitaville kangaspuille, jotka yhdistelevät 14 eriväristä lankaa (2 loimessa ja 12 kuteessa) kudotuksi kuvaksi.

Näyttelyssä on esillä myös kaksi muuta kuvakudosveistosta: Bicone Double Mirrored (2024) ja Tetrahedron (2024). Bäckström on ajatellut Tetrahedronin olevan mielen sisäinen otos aavikolla vaeltamisen viimeisestä hetkestä – “venytetty sekunti, viimeinen asia jonka näet kuollessasi janoon tai auringonpistokseen”.

Uransa alusta asti Bäckström on luonut “uuden kuvan” käsitettä – luodannut suhdettamme kuvien maailmaan, jossa vietämme yhä suuremman osan ajastamme. “Tässä ajassa kysymys ei enää ole mikä on kuva? Olemme kulkeneet kuvan lävitse. Olemme sen sisässä. Kysymme sen sijaan mitä todellisuus on?”

Näyttelyn nimen voi lukea ironisena kommenttina taiteen kaupallistumiseen, mutta se viittaa myös taiteentekemisen haasteisiin kuvien täyttämässä maailmassa, jossa olemme kaikki samanaikaisesti sekä tuottajia ja kuluttajia.

Miriam Bäckströmin näyttelyä oval tukeneet IASPIS/Konstnärsnämnden Tukholmassa ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto

Näyttely on esillä

Aukioloajat: ti–pe 12–18, la–su 12–16.

Vapaa pääsy.

Lisätietoja näyttelystä