Arvostettu taidehistorioitsija, tohtori Magda Radu pitää yleisöluennon ”Horia Bernea: The Unafected Artist” Kohtassa keskiviikkona 27. syyskuuta klo 18.00. 

Magda Radu on kansainvälisesti tunnettu taidehistorioitsija, kuraattori, kirjailija ja sekä itsenäisen Salonul de proiecte taidetilan perustaja ja johtaja Bukarestissa. Vuonna 2016 hän toimitti yhdessä tohtori Anca Oroveanun kanssa kirjan Horia Bernea: Notebooks 1969–1976. Vuonna 2017 hän kuratoi tunnetun naistaiteilijan Geta Brătescun (1926–2018) yksityisnäyttelyn Venetsian biennaalin Romanian paviljongissa. Hän on myös työskennellyt usein Ion Grigorescun kanssa, jonka näyttely nähtiin Kohtassa vuonna 2019.

Näyttelymme “Horia Bernea: Painter of the Demodern” (avoinna lokakuun 1. päivään asti) on tarkoituksellinen “alkupala” suomalaiselle yleisölle, jolla ei ole aiempaa tietoa tästä merkittävästä taidemaalarista. Romaniassa Horia Bernea (1938–2000) oli yksi sodan jälkeisen ajan ja myös vallankumouksen jälkeisen 1990-luvun avaintaiteilijoista. Hänet nimettiin johtamaan uutta Romanialaisen talonpojan museota Bukarestissa. Bernea loi vuonna 1993 avatusta museosta taiteellisen kokonaisinstallaation, joka herätti yleisön uteliaisuuden ja palkittiin Euroopan vuoden museona vuonna 1996.

Bernea on kuitenkin pysynyt suhteellisen tuntemattomana kansainväliselle yleisölle, huolimatta – tai ehkä johtuen – hänen tinkimättömästä sitoutumisestaan ​​maalaukseen, joka näyttäytyy nykypäivänä enteellisenä. Kun kohtaamme hänen teossarjojaan 1960-luvun lopulta ja 1970-luvun alusta, huomaamme usein ajattelevamme, että niiden on oltava1980-luvulta tai myöhempää. Bernea ei kuitenkaan koskaan hyväksynyt “postmodernin ironian” teoriaa ja käytäntöä. Hän pysyi uppoutuneena ja uskollisena niille loputtomille mahdollisuuksille, joita hänen valitsemansa tekniikka tarjosi, työskennellen läheisessä vuorovaikutuksessa oman ajattelunsa ja kirjoitustensa kanssa.

Tohtori Radu esittelee luennollaan laajemmin Bernean tuotantoa kuin oli mahdollista mahduttaa Kohtan näyttelyyn sekä opastaa meitä sen monimutkaisuuden ja sisäisen logiikan läpi ja auttaa ymmärtämään, miksi Bernean tuotanto on niin kiinnostavaa ja tärkeää. Radu luo yhteyksiä Bernean maalattujen ja kirjallisten teosten välillä ja tarkastelee, kuinka ne yhdistyvät myös taiteilijan visiossa Romanialaisen talonpojan museosta.

Luento on englanninkielinen. Vapaa pääsy.

Tohtori Magda Radun luentoa ja vierailua Helsingissä tukee Romanian kulttuuri-instituutti Tukholmassa.