Avajaiset ja kesäjuhlat Kohtassa sekä viereisen Teurastamon portti -ravintolan ulkotilassa.

Kohta, yhteistyössä Horia Bernean perikunnan ja bukarestilaisen Ivan Galleryn kanssa, asettaa näytteille valikoiman teoksia romanialaisen maalarin Horia Bernean (1938–2000) monimuotoisesta tuotannosta.

Romaniassa Bernealla on tunnustettu asema keskeisenä sodanjälkeisen ajan taiteilijana. Ulkomaisille yleisölle hän saattaa kuitenkin olla tuntemattomampi kuin aikalaisensa Geta Brătescu, Andrei Cadere, Ion Grigorescu (jonka töitä nähtiin Kohtassa vuonna 2019) tai Paul Neagu. Siitä huolimatta Berneakin työskenteli kansainvälisesti 1960-luvun lopulta lähtien, pitäen näyttelyitä Ranskassa, Italiassa, Skotlannissa, Englannissa, ja useissa muissa Euroopan maissa.

Bernea tuli tunnetuksi maalarina 1960-luvun puolivälissä. Bernea kehitti maalaukseen suhteen, joka oli yhtälailla älyllinen, henkilökohtainen ja poeettinen. Hän maalasi laajoja temaattisia teossarjoja, esimerkiksi 1960-luvun lopun ”tuotantokaaviot”, 1970-luvun ”entiteetit” ja ”kukkulat”, 1970- ja 1980-luvun ”liput” ja 1990-luvun ”pylväät”, ”puutarhat” sekä ”vanhat romanialaiset kaupungit”.

Vaikka Bernean paperille tekemät teokset sekä hänen lukuisat luonnoskirjansa ja kirjoituksensa ovat huomionarvoisia, oli Bernean keskeisin ilmaisumuoto kankaalle maalattu öljyvärimaalaus. Bernea vältti teoksissaan tietoisesti teknisen taidokkuutensa liiallista esittelyä, mutta on silti selvää että hän oli yksi sukupolvensa etevimpiä ja muuntautumiskykyisimpiä eurooppalaisia maalareita.

Horia Bernea, Slogan (Tuotantokaavio), 1969. Öljy kankaalle, 140 × 125 cm. Horia Bernean perikunnan ja bucharestilaisen Ivan Galleryn luvalla. Valokuvaaja: Ștefan Sava

Kohtaan koottu näyttely sisältää noin kolmekymmentä maalausta Bernean keskeisistä teossarjoista: ”tuotantokaavioista”, ”entiteeteistä”, ”lipuista” ja ”pylväistä”. Esillä on myös Bernean luonnoksia Romanialaisen Talonpojan Museota varten, sekä valokuvataiteilija Iosif Királyn ottamia kuvia museon näyttelyistä.

Teosvalintoja Kohtan näyttelyyn on tehty yhteistyössä Ivan Galleryn kanssa. Lisäksi neuvonantajana on toiminut arvostettu taidehistorioitsija Anca Oroveanu. Näyttely on eräänlainen maistiainen – tarkoituksellisen osittainen katsaus Bernean tuotantoon helsinkiläiselle yleisölle, joka ei luultavasti vielä ole tietoinen siitä, miten mielenkiintoinen ja tärkeä taiteilija Bernea oli ja on.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Romanian Suurlähetystö ja Romanian Kulttuuri-Instituutti Tukholmassa.

Avajaisviinit tarjoaa Suomen Romanian suurlähetystö.

 

Horia Bernea: Painter of the Demodern

avoinna:
10.8.—1.10.2023

ti–pe 12–18, la–su 12–16.

Vapaa pääsy.