Polkupyörälähetit mittelevät Pohjoismaiden mestaruudesta 2.9. Tukkutorilla

Polkupyörälähettien Pohjoismaiden mestaruuskilpailu NCMC kerää  Tukkutorille lähes sata nykyistä ja entistä pyörälähettiä sekä urbaanin pyöräilyn harrastajaa kilpailemaan kuvitteellista kaupunkia simuloivalla radalla. Kilpailijat noutavat ja toimittavat lähetyksiä yrityksestä toiseen. Tehokkaimmin työnsä hoitanut voittaa.

Taito ratkaisee

Pelkillä nopeilla jaloilla kilpailussa ei pärjää vaan hoksottimien pitää olla hereillä, sillä reittiä voi optimoida niputtamalla rasteilla käyntejä alituisen korttelin kiertämisen sijaan.

Pääkilpailun jälkeen radan täyttävät kuormapyörät, joiden ammattitaidon mittarina nopeuden lisäksi on myös täyden lastin turvallinen liikuttelu.

Kilpailijoita saapuu Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Venäjältä, Virosta, Latviasta, Saksasta ja Englannista.

Yleisö seuraa kilpailua Teurastamon pihalla, jossa käydään lauantain aikana myös kiinteävälitteisten fixed gear -pyörien taitokilpailu King of Fixed. Lajeina jo kolmattatoista kertaa järjestettävässä kuninkuuskilpailussa ovat takaperinympyrät, lukkojarrutus ja paikallaan seisonta. Mielenkiintoisia suorituksia on luvassa.

Pyörälähetit kilpailevat Pohjoismaiden mestaruudesta vasta toista kertaa, mutta maailman ja Euroopan mestaruuksia on jaettu jo pitkään. Helsingissä kilpailtiin Euroopan mestaruuksista vuonna 2006.

Ainutlaatuisella ammattikunnalla on vahva kulttuuri

Oman vahvan alakulttuurinsa omaavan ammattikunnan kilpailut ovat oman näköisiään ja järjestelyissä on vahva tee-se-itse -henki. Yhteisö majoittaa ulkomailta saapuvat kollegat asuntoihinsa ja ruokaa laitetaan yhdessä. Läheteillä on myös kansallisia ja kansainvälisiä onnettomuuskassoja vaarallisen työn vuoksi. Jos jotain sattuu ja apua tarvitaan, yhteisö aktivoituu varainhankinnan muodossa.  Suomessa aktiivisten lähettien määrä on nousussa, varsinkin ruokatoimituspalveluiden myötä, mutta perinteisetkin kuriirit ovat pitäneet pintansa pääasiallisesti tekohampaita ja hammasmuotteja kuljettaen.

Vedokset, sopimukset ja kovalevyjen sisällöt liikkuvat yritysten välillä internetissä, mutta pyörälähettien kulttuuri pitää pintansa. Kyseessä on yhtä paljon elämäntyyli kuin työ.

Lisätiedot ja tarkka ohjelma kisajärjestäjien sivuilla https://www.ncmc2017.org/site/