Laskentaekonomi optimoi nyt jäätelönkulutusta

Keskiviikkoaamu huhtikuussa, asteita noin viisi ja harmaa taivas. Tiina Karhu pohtii minkä nimen antaisi päivän jäätelöuutuudelle – sekoitukselle appelsiinia ja suklaata vaniljakastikepohjalla – jonka hänen miehensä Valerio kehitti Instagram-kuvasta inspiroituneena.

470jadelino

“Sää vaikuttaa kamalan paljon tähän bisnekseen, mutta kylmällä haetaan paljon kotipakkauksia. Kylmänä päivänä moni piipahtaa täällä piristämässä mieltään. On meitä paljonkin jotka syövät jäätelöä ympäri vuoden”, Jädelino-jäätelopuotia pyörittävä Tiina Karhu kertoo. Liike on kiinni aina kaksi kuukautta joulusta eteenpäin, mutta jäätelokausi pyörii muilta osin vuotta myös viileämmällä. Kesällä ei lepäillä, eikä tähänkään aikaan vuodesta uskalleta enää luvata uusille kahviloille tai ravintoloille jälleenmyyntiä. Se mitä tehdään, syödään lähes samana päivänä.

Tuoreus on kunniakysymys ja Jädelinon aamurituaali koostuu saman päivän makuvalinnoista. Aamun valikoima päätetään sen päivän mielen mukaan ja pääasiassa tarjolla on vain saman päivän tuotoksia – ja kesällä takuuvarmasti. Reseptejä on jo kuutisenkymmentä ja niistä valitaan päivittäin tusina. Koko ajan tulee lisää ideoita, kuten tänään toistaiseksi nimetön appelsiini-suklaa. “Lomakuukausina käymme aina myös jäätelömessuilla Italiassa, sieltä tarttuu mukaan aina hyviä ideoita. Asiakkaat tykkäävät ehdotella kaikkea ja jos useampi pyytää jotain, sitä usein kokeillaan. Näin syntyi esimerkiksi kookosjäätelö. Uusia makuja syntyy myös niin että joku tulee tarjoamaan meille valmiin idean raaka-aineesta – viimeisimpänä vaikka hamppua tai ruusunterälehtiä – ja me lähdemme testaamaan miten se toimisi.”

jadelino_96A9481miniTiina avasi Jädelinon siskonsa Soilen kanssa marraskuussa 2013 Etelä-Amerikan lomalla innostuneena. Kun kaksikko oli ylipuhunut toisensa hyppäämään jäätelöyrittäjiksi, Tiinan mies Valerio Venti otti ohjiinsa ohjautua jäätelöopintoihin kotikylältään tuntemansa jäätelömestarin opissa Rooman liepeiden vuoristossa. Sarjakuvapiirtäjäsiskosta, laskentaekonomi-Tiinasta ja bisnesopiskelijamiehestä kuoriutui tiiviin koulun myötä Stadin italialaisin jäätelötiimi. Tällä hetkellä työtehtävät jakautuvat karkeasti Tiinan toimistopuoleen ja Valerion tuotantovastuuseen. Lisäksi Jädelinollä on vuodenajasta riippuen muutama luottohenkilö tukena. Kaikki tekevät kuitenkin kaikkea, toisin kuin Tiinan entisessä elämässä business controllerina. “En ollut aiemmin ollut missään kahvilassa tai ravintolassa töissä, nyt hoidan lukupuolen ja asiakaspalvelua ja siivoan ja tuuraan myös jäätelönteossa…”, Tiina listaa.

jadelino_96A9468miniKoko makupatteri on vapaa lisäaineista. Raaka-aineet tulevat pitkälti omalta pihalta: kermat, maidot, sokerit, hedelmät ja marjat poimitaan suoraan Tukkutorilta. Lakritsi on Calabrian auringossa kasvavasta lakritsijuuresta, pistaasi tulee Bronten kylästä Sisiliasta ja hasselpähkinä Piemontesta. Tämän aamun uutuuden appelsiinit koukattiin Heinolta ja puristettiin suoraan jäätelömassaan. “Ja vähän kuorta mukaan.” Tiinan oman lempimaku on pistaasi, “niin kuin melkein kaikkien muidenkin. Sitä on yleensä aina saatavilla.” Jädelinon jäätelöt ovat yleensä sileitä, niin kuin Italiassa. Valerio on tosin joutunut hieman tulemaan tässä vastaan ja joissain mauissa on palasia, jopa niin että hän saattaa itse nykyään ehdottaa niitä. Listalta löytyy myös tribyyttinä LaTiina, jonka Valerio oli “kehittänyt heikolla hetkellä” Tiinalle. Siinä on suklaata, hasselpähkinää, hieman keksiä ja hieman kahvia.

Viime heinäkuun menestystapahtuma Teurastamo Jazz lähti Jädelinön ideasta, johon alueen muut yrittäjät tykästyivät. Silloin pihalla esiintyivät Valerion ystävien jazz-trio Italiasta sekä suomalaisia jazzbändejä. Ensi kevät näyttää syntyykö tapahtumaa jälleen ensi kesänä. Kehitteillä on myös oma maku, niin kuin joskus on tapana alueen yhteistapahtumia varten. Maaliskuussa Teurastamon parhaat -tapahtuman yllätysmauksi paljastui valkosuklaa-vadelma. Nimeäminen on aina oma haasteensa ja joskus pitäydytään italiassa. Esimerkiksi Fior di Latte kuulostaa Tiinan mielestä paremmalta kuin ‘maitojäätelö’. Joskus on helpompaa vain antaa raaka-aineiden puhua puolestaan. Tämän aamun uutuuden nimeksi tulikin – appelsiini-crema suklaahipuilla.

Valkosuklaa-vadelma oli 2016 vuoden Teurastamon Parhaat -tapahtuman virallinen jäätelömaku.


Teksti: Simo Vassinen
Kuvat: Eetu Ahanen (kansikuva), Jussi Hellsten (ensimmäinen artikkelikuva), Kaisu Jouppi (pienet artikkelikuvat)